fbpx

Szemfenék vizsgálat

Magyarországi átlag szerint naponta három ember veszíti el a látását a diabéteszes retinopátia miatt. Mindez megelőzhető volna a rendszeres, évenkénti szemfenéki szűréssel.
Hazánkban a keresőkorú lakosság vezető vaksági oka a diabéteszes retinopátia. Évente ezer cukorbeteg vakul meg a szemfenék diabétesz okozta elváltozása miatt. A diabéteszesek 4,5 százaléka vak Magyarországon, ez a nyugat-európai átlag háromszorosa. A cukorbetegség előfordulása pedig világszerte növekszik, egyre több embert, és – ami még aggasztóbb – egyre fiatalabb korosztályt veszélyeztet a 2-es típusú diabétesz.

Kinek javasolt a szemfenéki szűrés?

Javasoljuk valamelyik szűrőpont felkeresését mindenkinek 30 év felett, mert a folyamatos  szűrés az egyik legjobb és legkényelmesebb megoldás a betegségek korai felfedezésére, emellett egy teljes értékű leletet is kap a szemfenék állapotáról.

A funduskamera előnyei

Szemfenéki vizsgálat gyorsan, fájdalommentesen, várólista és pupillatágítás nélkül. Ismerje meg a funduskamerás szemészeti szűrés előnyeit.

A funduskamerás vizsgálat lényege, hogy a szembogár tágítása nélkül valósul meg, így mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól. A kamera egy elsötétített helységben, az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen. Az elkészült fényképeket a Semmelweis Egyetemen értékelik ki nemzetközileg képzett szakemberek klinikai orvosok felügyelete alatt.

Mindez pedig beutaló és több hónapos várólista nélkül valósul meg, a páciensnek mindössze annyi a dolga, hogy felkeresse a legközelebbi optikát, ahol funduskamerás vizsgálatot végeznek.