fbpx

Szemüveglencse

A lencse választás útvesztőjében is Önnel tartunk!

A szemüveglencsék legfontosabb érzékszervünk hibáit igyekszenek korrigálni.

A tecnikai fejlődésnek köszönhetően ma már elképzelhetetlenül sokféle és összetett lencse létezik.

A   szemüveglencse kiválasztása a legösszetettebb feladat, melyhez mindenképpen szakember segítségére van szükség. Ha a lencse nem megfelelő minőségű és típusú, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára. Ezért nem ajánljuk a készen vásárolt szemüvegek viselését.

Választásunkat  a korrekciós igényünk, a funkciók, árak befolyásolják. Az ideális szemüveglencse megtalálásában a gyártó cégekkel kialakított jó patrneri viszony is segítségünkre van.

A lencsék típusa és alapanyaga is eltérő lehet.

Egyfókuszú lencsék – csak adott távolságra nyújtanak éles látási lehetőséget. Az adott korrekció,  a lencse teljes  felszinén azonos.

Amikor már a szem természetes öregedése folytán nem elég egyetlen dioptria az éleslátáshoz, hanem szükségünk van külön közeli korrekciókra, akkor választjuk a több dioptria értéket tartalmazó lencsetípusokat.

A „bifokális” lencse esetén a lencse két fókuszú, a különböző törőerejű lencserészek között vékony vonal látható. A közeli korrekció, olvasó dioptria alul helyezkedik el. Alakja alapján van pajzs- és körbifokális lencse. A felső részen általában a távoli korrekció van becsiszolva.

A „multifokális” (progresszív) lencse:

a legkorszerűbb és legbonyolultabb típusú lencse, a szemüveglencse kutatás és gyártás csúcsát jelentik. A korábban széles körben használt bifokális lencsék kiváltására fejlesztették ki őket.

A multifokális lencsén nincs látható választóvonal, a távoli és az olvasó rész között fokozatosan változik a dioptria, ezért a lencsék minden távolságra tiszta és éles látást biztosítanak. Így csak egy szemüvegre van szükségünk, nem kell cserélgetni őket.

A lencse készülhet üvegből: általában nehezek, könnyebben törhetnek, viszont kevésbé karcolódnak, mint a műanyag lencsék.

A műanyag lencsék könnyebbek, kevésbé törékenyek, ennek következtében biztonságosabbak, így gyermekeknek feltétlenül ezek ajánlhatóak, viszont könnyebben karcolódnak, mint az üveglencsék.

A lencse anyagának a törésmutatója határozza meg, hogy az adott dioptriájú lencse milyen vastag lesz. A nagyobb dioptria tartományokban ez különösen fontos – gondoljunk a nagyfokú rövidlátók vékonyított lencséjére!

A lencsék felszínét különböző rétegekkel láthatjuk el, amivel tovább növelhetjük a lencsék élettartamát.